domingo, 30 de noviembre de 2014

¿Conferència,....electoralisme? ¡Alarma!


¿Conferència,....electoralisme? ¡Alarma!

Per: Francesc Costa


30/11/2014


"després del 9N: temps de decidir, temps de suma”

¿conferència...electoralisme ?,  més aviat per la seva escenografia i parafernalia , al meu parer, s’assemblaria  més a una gran convenció d'una multinacional elitista, anunciant el full de ruta d'un producte ja preliminarment molt mediàticament popularitzat, i alhora per a un anunci enardidor sobre el  producte, un esglaó més.... que no minvi l'ànim. Pel que fa a la conferència, ho seria la proposta de celebrar una nova convocatòria electoral  i l’anunci de les lleonines condiciones  per realitzar-la,  al meu criteri; tot una mofa a la democràcia, no sense certa alarma.   A les grans convencions elitistes, l'assistència és total, està assegurada, pertanyen al grup, són incondicionals, prèviament assisteixen a un seminari de alliçonament.

S'ha d'entendre que respecte al discurs possiblement no s’haurà produït cap sorpresa, més del mateix, nou embolcall i idèntica audàcia.  És a dir, que s'hauria d'interpretar que a pràcticament a ningú li va estranyar el contingut, excepte de les alarmants condicions per  possibilitar l'avançament electoral

Imagino que aquest va ser l'estat dels frontals antagònics de tot el procés,  els quals, per cert,  han de veure com dia a dia descendeixen les seves opcions , així com paral·lelament gràcies a ells, tanta malaptesa política, les opcions independentistes en conjunt ascendeixen.  Sense sorpresa però alarmant haurà segut la reacció dels sense ressò, pràcticament no existeixen, estan com entumits, sense excessiva severitat ideològica. No obstant això, segur, com descric, amb certa alarma davant les exposades condicions per  possibilitar un avançament electoral. I finalment ja ni parlem dels demòcrates de convicció que n'hi ha a la societat civil (no la d’ells) en general, també entre els intel·lectuals, professionals, món de la cultura, ciència, polítics, politòlegs i etc., que la proposta i les seves condicions els haurà provocat posar-se les mans al cap, encara que als més avesats, poca sorpresa va provocar-les, saben que és una fugida cap endavant, saben que hi ha molt a perdre, saben que altres estan agafant la fruita i saben que......

Amb certa alarma davant les exposades condicions per possibilitar un avançament electoral. 

Els sense ressò, els que estan com entumits defensen una altra opció, la que existeix en altres països d'occident amb llarga tradició democràtica, com ho és el federalisme. Encara que es mobilitzen poc per defensar aquesta opció, però tampoc ho fan davant de tanta injustícia social i abús, a més molt sovint es deixen robar la cartera.  Aquí els únics eufòrics, són els molts incondicionals, la societat civil d'ells i determinats del mon periodístic, els quals a la finalització de la conferència  tots plegats exclamaven pletòricament de plató a plató, de micròfon a micròfon catalans i amb pràcticament la convivència del presentador o presentadora,  la grandesa del conferenciant i de la proposta. Tot  en el seu conjunt, segons opino, diu molt sobre el que està passant al País. En fi....es va de dia  històric a dia històric, encara que tot sigui una reiteració de nota, amb alguna molt important distorsió deduïble de cert perill.

Un llarg discurs, ple de contradiccions, en la línia, la columna vertebral és la de sempre, plena de retrets, una molt llarga llista dels greuges soferts i molta exculpació, sempre son els altres.  Cita d'intolerants als altres, ¿no es reconeix a si mateix?.  Ple de retòrica demagògica, de victimisme i amb el mestratge en traslladar aquest sentiment a la ciutadania, i en aquesta ocasió dos nous colors, un molt fort , com ho és la proposta sobre possibilitar l'avançament electoral, i l'altre un xic més suau, com ho és l’auto sacrifici,      ¡ qui és capaç de tals actes ! . I ull a l’advertiment; “ Si es volen eleccions per canviar el Govern o per modificar la representació de cadascú en el Parlament, no hi haurà avançament” , i com diria el mateix conferenciant ; “Visca, visca la democràcia espanyola”. 

Ple de retòrica demagògica, de victimisme i amb el mestratge en traslladar aquest sentiment a la ciutadania

Se citen formules aritmètiques, assenyalant que han donat com a resultat = “èxit de país “.Si us plau, però  s'obvia el gran conjunt de tècniques de Màrqueting, així com l'enorme campanya mediàtica que s'està produint des de fa pràcticament dos anys, i no existint res més, però res.  A més, qualsevol producte a llançar amb una dècima part dels mateixos recursos i condicions s’introdueix amb èxit en la ment de la majoria de la ciutadania, i per tant d’èxit per al  producte. Per a mostra que millor botó que l’ocorregut divendres passat amb el Black Friday, només amb la promoció publicitària d’un dia abans i dins del mateix dia, es va provocar l'aglomeració en els comerços. 

I seguint en aquesta mateixa línia argumentaria , plena de cinisme, respecte a l'àmplia resposta ciutadana, en un altre punt del discurs, es fa referència a “l’anomalia  de les condicions que viu el país” (coincidència al 100%, estem vivint una autèntica anomalia) , la qual cosa al seu torn, diu:  “provoca  la anormalitat de que hagin de sortir  cada any més de 1.500 .000 de persones al carrer” . Novament es dóna una visió irreal del perquè surten, i que consti que motius n'hi ha i molts,  per sortir al carrer. Surten perquè la realitat és que han estat molt prèviament estimulats  i provocats mediàticament, i perquè tots els del procés són els únics que tenen el xiulet.  

Surten perquè la realitat és que han estat molt prèviament estimulats  i perquè tots els del procés són els únics que tenen el xiulet

L'èxit ho és, però molt relatiu per a qualsevol director de màrqueting, i per a l'empresa que l'encarrega, és a dir, qui paga, la inversió general ;temps, diners, recursos humans, esforços, riscos, etc. es molt superior al resultat. Tenim exemples comparatius, com pot ser el Barça, que quan guanya una Champions league  o Lliga en només hores els carrers de Barcelona s'omplen de gairebé un milió d'admiradors i seguidors. Al bon entenedor amb poques paraules en té prou. 

Produint-se, al meu criteri, un no encertat argument sobre l'ideal. Si us plau... no hi ha ideal sense ideologia, és aquesta la que condueix a l'ideal. Cert és que hi ha ideals sense ideologia, com ho seria el desig als diners, a les propietats, i el poder. Aquests sovint són els que efectuen certes propostes, doncs  només existeix ideal. 

El conferenciant  es queixa dels molts anys que triguen les sensibles causes judicials, ¿ es referirà per exemple al cas Palau, la seu de C.i.U embargada ...?  tot una ostentació de audàcia.  Contínua amb què: “aspira a una Catalunya amb bona economia i un bon estat de benestar” ,¡ si us plau, ja n'hi ha prou !,  ¡fa ja quatre anys que està governant !  que ho digui a tots els afectats per les seves retallades, pujades, suspensions, reforma laboral, etc. Esmenta també que : “voldria que Catalunya fos com Dinamarca i Àustria (el primer es una monarquia, el segon es un estat federal), però aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid, ens  recorda que aquests països : tenen la capacitat limitada perquè la necessària federació d'Europa restringeix “.  I per dir que no quedi pel que: “desitja una Catalunya més neta, transparent, digne i més respectada “, ¡ i ull ! perquè diu; “especialment amb les persones que estan vivint el procés “. Això si és no donar puntada sense fil, la resta. tot un conte, llàstima perquè és d'aquells que no et deixen dormir.  

Tot un conte, llàstima perquè és d'aquells que no et deixen dormir. 


No s’hauria d'estar tancat a noves aportacions a la democràcia, noves propostes, enriquiment sobre el sistema democràtic que coneixem, el que hem desitjat aquells que durant 40 anys no ho hem gaudit, donat el cop d'estat de juliol de l'any 1936. I com molt bé va dir Sir Winston Churchill (1874-Woodstock (Oxfordshire) UK, 1965-Londres-UK)  "La democràcia és el menys dolent dels sistemes polítics." Però la proposta del conferenciant, no té res a veure amb l'escrit, les condicions exposades per possibilitar un avançament electoral no representen cap aportació a la democràcia, tot al contrari. 

Ens  proposa un avançament electoral amb unes condicions i sense concretar data de la mateixa, exposant que ni ell mateix ho sap. Condiciona l'avançament electoral a què hi hagi una llista unitària, desitja que s'adhereixin  tots els partits polítics que estiguin per la Independència, però ho hauran de fer sense sigles del partit. Els militants que s'integrin a la llista unitària passarien a formar part d'una altra organització o partit polític. Els partits polítics que entrin en la llista unitària no estaran representats al Parlament, per exemple CiU.  També vol incloure membres de la societat civil (sap bé, busca l'aval, no ens confonguem, són l'organització ANC i l'entitat  Òmnium cultural, anomenada societat civil, fa més embalum.  Les dues reben subvencions, i estan compromeses amb el procés independentista ) i també  professionals experts i reconeguts (se suposa que  rostres que ha diari apareixen en els mitjans de comunicació catalans i en llengua catalana, exposant les excel·lències del procés).  

Exposa que el parlament resultant d’aquestes eleccions, la legislatura només tindrà un període  de 18 mesos. Aquests mesos haurien de servir per  anar treballant tots els preparatius necessaris per si s'aconseguís la independència.

Aquests mesos haurien de servir per  anar treballant tots els preparatius necessaris per si s'aconseguís la independència

Transcorregut aquest termini de 18 mesos, unes noves eleccions, ja normals, i a continuació es procediria a la consulta definitiva. Evidentment  sempre que guanyi la llista unitària, això si que és fer volar coloms, ni que el plantejament ho hagués fet: Antoñita la fantàstica (personatge literatura infantil, autora Borita Casas-Madrid-1911-1999)

El conferenciant exposa  un  altra de les condicions; “és que cap dels participants a la llista única es podran  presentar a unes noves eleccions “,  és a dir, les que s'efectuen després de les que proposa.

Se suposa de que perquè puguin presentar-se a unes eleccions amb la llista unitària, caldrà registrar primer un partit, i s’haurien d’inscriure tots els participants al nou partit, prèviament donar-se de baixa del que militin, per exemple el mateix conferenciant.

El plantejament econòmic dels components polítics de la llista unitària  procedents d'uns altres partits, i alhora d'aquests que han cedit polítics, no és gens clar. Finançament,  subvencions, nomines, impostos, etc, perquè entre dubtes existents, parla de: “ es crearia específicament una associació o fundació per finançar la campanya al marge dels partits” , altra referència és la que diu: “ les subvencions públiques que obtingués la llista unitària degut als resultats, es distribuirien entre els partits implicats a fi d’assegurar la seva viabilitat pel futur immediat” , preguntant-se un ¿ si no estan al Parlament ?  Moltes explicacions, un assumpte no gens clar. S'entén que els partits polítics que no estan al Parlament, no ho són a tots els efectes institucionals, si estarà el de la llista unitària més els altres partits que no s'hagin adherit.

Tot un full de ruta amb la creença de guanyar. “Sortiran a guanyar

Tot un full de ruta amb la creença de guanyar. “Sortiran a guanyar”, es diu, ho diuen, no es posa en dubte, ja que s'ha de suposar que tot serà un continuant, com fins ara, l'equip de Màrqueting, els mitjans de comunicació catalans en llengua catalana, encapçalats per la CCMA, mes els mols opinadors, i l'ambient creat durant aquests dos anys. I a tot això la inoperància política, més determinats complexos, més la manca de capacitat de denúncia,  i per més inri l'enorme malaptesa del PP, que només provoca independentistes.

Tot un autèntic escàndol, ja porta molt de temps, que ha de provocar  a molts països d'Europa el somriure i tornar gairebé a la vella etiqueta d'Espanya és diferent, inclòs Catalunya.  potser a algun país de l'orient europeu, prop del mar negre li sona a música celestial, i a altres, però ja fora del nostre continent.

Un bucle embrollat que no cessa, políticament no és possible admetre tanta porfídia, qüestiona l’aspecte democràtic, divideix la societat, ja fracturada socialment. Tot un molt greu problema i amb un altre d’afegit;  els principals actors polítics no estan a l'altura que es precisa,  per donar solució a tan greu problema creat principalment, al meu criteri, per part del conferenciant. I tot  un entorn, un públic i altres rebent subvencions, que haurien  necessàriament per salut democràtica i per País cessar tots els responsables.