martes, 14 de enero de 2014

El poc nivell del missatge de cap d'Any del President i la continuada postura avivant als ciutadans




El poc nivell del missatge de cap d'Any del President i la continuada postura avivant als ciutadans

per: Francesc Costa 


Efectuar o fer una crítica, entenc, és el més fàcil, per això hi ha tants crítics. El difícil és des d'una posició d'esforç democràtic i objectiva, argumentar-la prou, perquè aquesta tingui consistència, fins al punt que per una gran part de la ciutadania sigui acceptada pel seu raonable pes. No obstant això sigui com sigui, la realitat és que aquí al nostre País i en l’actualitat pràcticament no existeix la crítica, en el  terme estricte de la paraula. I la que hi ha bé es podria dividir en tres parts, una molt mínima de qualitat, una altra de suau, no tenint profunditat no va a l'arrel, observant-se, al meu juidici, en tots casos un excessiu decòrum (que no vol dir en absolut haver d'utilitzar males formes ni incomplí  amb el codi deontològic del periodisme), la qual cosa perjudica la mateixa crítica i el possible efecte que aquesta pogués tenir i la resta és simplement deplorable, partidista i de dubtós codi deontològic. En conjunt és un problema per al creixement com a País. 

El que sí existeix aquí i en molta abundància és la claca , seguiment, aprovació, correvediles , etc . és un fet que conjuntament amb el dèficit a la bona crítica, en res es contribueix a fer País. Tota una paradoxa, cínica ironia , atès el molt que es ve pregonant des de fa molt temps; del que érem, som i el que pretenem ser. La realitat és que res de res, únicament xerrameca , només cal veure en profunditat com està el País, no sols mirar.

Tot això ve al cas sobre els missatges de cap d’Any del President de la Generalitat, que no puc aplaudir, com tampoc ho puc fer del President del Govern central. Tots dos, segons el meu criteri, tenen un fons en comú, bastant allunyat de la crua realitat que s'està vivint, es dirigeixen als seus, amb la pretensió que sigui una majoria. 

Però que potser els  ciutadans adeptes puguin aplaudir aquests missatges, però és molt possible que la resta, bé podria arribar a preguntar-se;  ¿ perquè tant esforç col · lectiu i campanya per convèncer ? , ¿ si se’ns  està devaluant la nostra capacitat de raonament?  i si ¿ per tan simples ens prenen?.

Només em referiré al missatge de cap d'Any , del nostre President de la Generalitat, que bé podria resumir-lo amb un; ¡per favor! Senyor President.

No obstant, esmicolem-lo, només part, ja que per si sol ja es desprèn el tot:

Dels dinou paràgrafs que contè el missatge que dirigeix als compatriotes
(terme que utilitza, molts d'ells passant-ho realment molt malament i sense esperances, igualment que altres moltíssims no nascuts a Catalunya, però ciutadans del nostre País) , únicament fa una breu referència al  problema econòmic i laboral en el segon i en el setze . La resta dels dinou paràgrafs , és sobre, per a mi, l'equívoc plantejament  sobre el procés i l'encara menys incomprensible continuada posició , degudament acompanyada amb grans altaveus, un d'ells d'autèntic escàndol deontològic i democràtic,  tot plegat sens dubte, tota una constant inducció sobre una honesta ciutadania (per la qual cosa un no veu per cap costat la llibertat que tant esmenten, que no ho és quan el pensament és per diferents formules; induït) . Aquí bé es podria aplicar, respecte a la ciutadania, fet que no desitjaria fos així, les sàvies paraules del Rei Salomó en Proverbis 14/15: “el simple creu tot el que se li diu, més el prudent vigila els seus passos”.

En el segon paràgraf sols cita; "situacions dures i adverses de falta de treball" i també;  i el compromís que  treballarem( i en futur !, ¿ després de tres anys de govern ?) perquè totes les persones tinguin una vida digna”.  Però.... qualsevol ciutadà be es podria preguntar; ¿ si el que s'ha fet i es fa, és precisament prendre unes mesures gens afavoridores per a la vida digna?.

En el setze paràgraf , més extens , cita; "que és el sisè any (perquè hi hagi constància) de recessió econòmica que ha provocat autèntics estralls" , cita també ; " la ferida que ha provocat la recessió és molt profunda " (si, però la possibilitat de guarir la ferida han estat totalment reduïdes a agreujar-les mes, amb les  retallades) i continua; " no es poden esperar curacions miraculoses " (no, miraculoses, no, però de un govern sensible als greus problemes de la ciutadania, si ) ofereix unes recomanacions , com; " temps , perseverança , talent i coratge per refer-se del tot" (¡ com és possible dirigir-se al caigut arran de terra amb aquestes recomanacions ¡). Finalitzant amb tot l'únic que esmenta sobre la crisi econòmica, que al meu criteri és molt més greu que una crisi econòmica. Doncs bé, finalitza dient-nos; " la crisi ha despullat moltes suposades veritats convertint en errors o directament en falsedats , a més que molts comportaments d'abans ara són justament criticats i recriminats " , per a mi, frase amb un xic de  tint filosòfic que s'ha de suposar que sabrà el que vol significar , perquè la lectura que un podria fer, encara aguditzaria l'opinió negativa del missatge.

Això si, igual que el seu homòleg President del govern central, en el setze paràgraf parla de “remuntada”, “canvi de tendència”, i “que esperen saber aprofitar”,  “ i a més tot això sense esperar solucions miraculoses” . Es a dir, ofereix esperances però alhora es posa la bena. Si us plau.

Cal repetir; són les úniques referències  efectuades  sobre la greu situació econòmica, de la qual bé es podria desprendre que cap responsabilitat es té. Les moltes retallades, les eliminacions, els augments, la no destinació de recursos i el suport a la reforma laboral entre molts altres aspectes, sembla que no són cap causa  per la qual els efectes de la crisi econòmica  hagin aprofundit, aguditzat encara més les dramàtiques situacions de moltíssims compatriotes(mateix terme que s’utilitza en el missatge, opinant  que millor hagués estat el terme: ciutadans o catalans, atès que compatriota entenc és excloent), a més de la degradació social que s'està produint. 

Opino que tots els disset paràgrafs restants es dediquen a la consulta, en clar missatge nacionalista, sense tocar el peus en el sòl,  carrincló, rosat, d'algunes incertituds en  quant postures i interpretacions.  Un tex irreconeixible respecte als fets que es produeixen dia a dia, mancat de caràcter i sobre el qual si es dedueix una clara propaganda del projecte.  Un missatge que costaria  posar-lo a Europa, més mereixedor de mitjans del segle passat i més enllà de l’Oceà Atlàntic

Això si, ¡ hi ha miracle!, aquí sí, perquè  segons va dir; gairebé serà un miracle que un poble que tenia totes les de perdre, seguim existint i estant disposats a guanyar una gran batalla democràtica, per mitjans pacífics: decidir lliurement el futur com país, com nació i com a societat. Si us plau....senyor President .. ..però que no veu, ni sent els sabres mediàtics afilats, que el que fan aquí entre ells i d’aquí a  allà, d’allà a aquí  precisament no és pacifisme, més aviat tot el contrari, exaltar a la ciutadania, uns contra altres, aguditzar postures. Tot plegat  contribuint a empitjorar més a una societat totalment fracturada i en diversos nivells. No ho veu. 

Amb tota franquesa caldria preguntar-se;  ¿On estaven durant tots aquests molts anys que vostès han governat ?,  ¿però què nassos han fet durant tants anys tenint la paella pel mànec?. Potser per la meva miopia, però no arribo a veure'ls un físic castigat i sacrificat  per  la lògica conseqüència de tots aquests molts anys en el poder i per més inri haver de suportar el fet de no poder decidir lliurement el nostre futur com País, com a nació i com Societat, i a sobre haver de participar, conviure i col·laborar  amb Espanya, amb l’estat fins fa quatre dies.

S'ha de suposar que no ignoraven que des de fa molts anys son molts els ciutadans que; uns desitjaven la independència, altres insatisfets amb certs tractaments, incomprensions i poques realitzacions de País, malgrat les expectatives que ens oferien des d'aquí. Els  primers, els segons i uns altres desitjaven, desitgem mes Catalunya i sempre es van quedar frustrats pels d’aquí i pels d’allà. I ara de sobte, els mateixos, amb presses, donant-se cops uns contra uns altres, la casa sense escombrar i damunt se'ns diu que serà si o si. Amb el risc de perdre molt País o de perdre la possibilitat de fer-ho bé per tenir més País. Però no si o si, per donar prioritat i solució a tantíssima tragèdia ciutadana. Si us plau

En fi un missatge que no té desperdici tot el contingut. No sóc ni pertanyo a l'oposició, té molta sort el President de la que hi ha, doncs tot el que està succeint donaria per a molt.  Només soc un ciutadà català, compatriota, preocupat per la greu i dificultosa situació econòmica, laboral i social que està afectant a molts dels  ciutadans. Un greu i profund complex problema de País, que està per sobre de partidismes ideològics de qualsevol partit, és per una pura qüestió de solidaritat, d'humanitat. Sens dubte també un problema de tota la societat, en definitiva del i de  País. Aquesta hauria de ser la prioritat de qualsevol President, ja que no hi ha societat, ni país lliure, ni País , si els seus habitants són a la precarietat absoluta, perquè aquests no són lliures ni dignes, evidentment tampoc el País.

Per la qual cosa, molts ciutadans de Catalunya, s'haurien formular un nova pregunta, ¿que és el que en realitat es pretén?, un parla poc i els altres parlen massa i tots els ciutadans manipulats i distrets.