viernes, 8 de noviembre de 2013

Dia Mundial de la Ciència per la Pau i el Desenvolupament

Dia Mundial de la Ciència per la Pau i el Desenvolupament

per: Francesc Costa 

Aquest proper dia 10 se celebrarà el Dia Mundial de la Ciència per la Pau i el desenvolupament ( World Science Day for Peace and Development ) , se celebra tots els anys d'acord amb l'establert per la UNESCO l' any 2001, en la seva resolució 31C / 20en la qual es va decidir proclamar el dia 10 de novembre; Dia Mundial de la Ciència per la Pau i el Desenvolupament .

Aquest dia és un esdeveniment anual celebrat a tot el món i segons el compromís adquirit en la Conferència Mundial sobre la Ciència , que es va celebrar a Budapest ( Hongria ) l'any 1999 .

Se celebra cada any amb la finalitat de recordar anualment a totes les nacions el compromís adquirit per aquestes, una mena de renovació anual  al compromís establert, una jornada de consciència política i de responsabilitat cap als seus pobles respectius; Ciència per la pau i el desenvolupament de tots els pobles .

El tema central d'aquest any és "Ciència per a la Cooperació aigua : l'intercanvi de coneixements , dades i informació".

Ciència , pau i desenvolupament , tecnologia per a tots els pobles , amb especial rellevància a aquells menys afavorits i desenvolupats . En clar benefici dels mateixos, per disminuí,  eradicar la pobresa , millorar la qualitat de vida i oferir grans oportunitats als ciutadans, a part de fomentar la pau entre els pobles . A més de la gran importància de la Ciència per a tot desenvolupament. Òbviament extensible a tots els pobles del mon.

Molt es podria escriure , però en aquest escrit no toca, sobre la incidència i els resultats reals de cada nació  respecte a la resolució 31C/20 de la UNESCO  durant aquests més de 10 anys del compromís  adquirit respecte als seus pobles.  Sens dubte alguns de positius, però en absolut suficients davant de tants dèficits i tantes guerres .

Com ja s'ha escrit el tema d'aquest any és : " La Ciència per a la Cooperació aigua ", serà la de participar amb la finalitat de compartir dades i debatre'ls , oferir els coneixements i les innovacions , així com destacar el paper de la CTI (Ciència , tecnologia i innovació

La cooperació científica és essencial pel que fa a l'aigua, cal enfortir les capacitats per a la recol·lecció, avaluació i molts altres de les dades que tenen a veure amb l'aigua . A més d'afrontar els grans reptes de l'aigua corrent , per això la transcendència, la importància de l'intercanvi de dades científiques, així l'accés equitatiu a l'aigua per a tots .

És imprescindible la col·laboració de tots, entre països i  sobre tot fronterers, per tal de promoure una major conscienciació dels complexos problemes relacionats amb l'aigua i assegurar seguretat de l'aigua per avui i per al futur .